ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE HİTABE’SİNİN SÖZ DİZİMİ VE SÖZCÜK TÜRLERİNDEN HAREKETLE TAHLİLİ

Author :  

Year-Number: 2016-13
Language : null
Konu : Türk Dili
Number of pages: 340-354
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Aziz vatanın, her köşesini sulayan kanlarla elde edilen istiklal ve cumhuriyeti koruma ve yaşatma görevinin emanet edildiği gençliğin görevinin açıklandığı Gençliğe Hitabe, var olma-varlığını koruma inanç ve amacının açık ifadesidir. Söz konusu metinde içinde bulunulabilecek olumsuz şartlar sıralandıktan sonra, neticenin emanet edildiği gençliğe görev hatırlatılarak güç alınacak kaynak gösterilmiştir. İşaret edilen kaynak; vatan, dil, kültür, tarih, örf-âdet, din ve ahlak anlayışı birliği ekseninde şekillenmiş bir milliyetçilik düşüncesidir. Bu kaynaktan alınacak güçle karşılaşılacak tehdidin büyüklüğü ne olursa olsun, bu otoriteye teslim olmayarak bilgi çağının değerler dizisi içerisinde bireyin ve milletlerin özgürleşmesinin önündeki engeller kaldırılacaktır.Milli birliğin sağlanması için başvurulan yollardan biri olan milli uyanışın gerçekleşmesini sağlayacak eserler bırakma geleneğinin ilk örneklerini Köktürk Yazıtları’nda görmekteyiz. Bu metinler; milletlerin bağımsızlık, birliktelik, kararlılık, cesaret ve benzeri asil duygularının sembolü olarak görülür. Gelecek nesillere her dönemde ihtiyaç duyacağı tavsiyeleri içeren bu gibi metinlerdeki mesajların doğru anlamlandırılmasında dil bilgisi yöntemlerinin uygulanmasının faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Bu çalışmada; milli birliğimizi koruma ve yaşatmamızın yolunun Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından özlü bir şekilde ifade edildiği Gençliğe Hitabe’nin barındırdığı mesajlar, söz dizimi ve sözcük türlerinden hareketle tahlil edilecektir.

Keywords

Abstract

Address to the Youth, explanation of duty of the youth and a trust of the duty to sustain and protect independence and republic obtained within the blood of the ones every corner of the beloved homeland, is a clear statement of faith and target to protect existence- presence. In the mentioned text, after the expression of negative condition in it, the duty of for the youth has been indicated as a source to brace up. The mentioned source is thought of nationalism that is shaped in the axis of homeland, language, culture, history, custom, religion and morality. Within the strength from this source, the obstacles before the liberation of the individual and nations amongst values of information age by not surrendering to this authority regardless of the threat will be eliminated. We see the first samples of the tradition to leave works that will make national awakening come true as one of the ways to yield national unity in Gokturk inscriptions. These texts are seen as the symbol of independence, unity, decisiveness, courage and similar noble feelings of the nations. We think that practice of grammar methods will be useful to make sense of the messages in this kind of texts including suggestions for the next generations in every period. In this study, the way to sustain and protect our national unity will be analyzed in terms of messages, syntax and parts of speech that dwell in Address to the Youth by Mustafa Kemal Ataturk.

Keywords


  • Arslan, F. (2011). Diliçi çeviri ve gençliğe hitabe. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkoloji Dergisi, 18/1, 125-134.

  • Atabay, N. vd. (1983). Sözcük türleri. İstanbul: Papatya Yayıncılık.

  • Atatürk’ün söylev ve demeçleri II. (1997). Ankara: Divan Yayıncılık.

  • Atatürk'ün söylev ve demeçleri III. (1997). Ankara: Divan Yayıncılık.

  • Atay, D. (2016). Osmancık'tan Osman Gazi Han'a: “Söz”ün dönüştürücü gücü. Uluslararası Söz, Sanat, Sağlık Sempozyumu Bildiri Kitabı, 227-238.

  • Ayaz, E. S., Ayaz, S. (2010). Iğdır ili yer adlarında kullanılan renk adları üzerine bir inceleme. I. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu, 05-08 Temmuz, Kars. 299307.

  • Banguoğlu, T. (2014). Türkçenin grameri. Ankara : Türk Dil Kurumu Yayınları.

  • Börekçi, M. (2008). Atatürk’ün Nutuk’unda söz dizimi ve üslûp özellikleri. The Journal of International Social Research, 1/5, 353-375.

  • Daşdemir, M. (2015). Oklama yöntemiyle türkçenin yapısal-işlevsel söz dizimi. Erzurum: Fenomen Yayıncılık.

  • Delice, H. İ. (2007). Türkçe söz dizimi. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

  • Demir, C. (2007). Türkiye Türkçesinde isim tamlamasını oluşturan ögelerin söz dizimsel ve anlamsal özellikleri. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 2(4), 1135-1142.

  • Demirci, M. (2013). Bir üslup tanımlama denemesi. The Journal of Academic Social Science Studies, International Journal of Social Science, 6, 569-576.

  • Ercilasun, A. B. (2004). Başlangıcından yirminci yüzyıla Türk dili tarihi. Ankara: Akçağ Yayınları.

  • Görmez, M. (2005). Din, kimlik ve diyanet işleri başkanlığı. Diyanet Dergisi, 179, 5-8.

  • Hengirmen, M. (1999). Türkçe temel dilbilgisi. Ankara: Engin Yayınevi.

  • Karaağaç, G. (2010). Türkçenin söz dizimi. İstanbul: Kesit Yayınları.

  • Karahan, L. (2008). Türkçede söz dizimi. Ankara: Akçağ Yayınları.

  • Şehirli, Y. A. (2000). Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin tahlili. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı; 47, C. 16, Temmuz 2000, s.637-644.

  • Tekin, T. (1988). Orhon Yazıtları. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

  • TTK (2016, Kasım 25.11.2016) http://www.ttk.gov.tr/ adresinden alındı.

  • Türkeş, A. (1995). Ülkücülük. İstanbul: Kamer Yayınları.

  • Üstünova, K. (2005). Ad tamlaması - iyelik öbeği ayrımı. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 641, 418-425.

  • Yılmaz, E. & Yaman, H. (2002). Niteleme işlevli sıfatların sınıflandırılması ve bunların öğretimiyle ilgili yeni yaklaşımlar. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 16, 183-196.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics