TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERSİNDEN BEKLENTİLERİ VE BU BEKLENTİLERİN KARŞILANMASI

Author :  

Year-Number: 2015-9
Language : null
Konu : Yabancılara Türkçe Öğretimi
Number of pages: 160-176
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkçe öğretmenlerinin yabancılara Türkçe öğretimi konusunda daha donanımlı yetiştirilmeleri gerektiği için Türkçe öğretmeni adaylarının yabancılara Türkçe öğretimi dersini almadan önce dönem başında bu dersten beklentileri ve dönem sonunda bu beklentilerinin karşılanma durumunun incelenmesi önemli görülmüştür. Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının Yabancılara Türkçe Öğretimi dersine ilişkin beklentilerini ve bu beklentilerin karşılanma durumunu tespit etmeyi amaçlayan bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda Yabancılara Türkçe Öğretimi dersinin kazandıracağı becerilerle ilgili beklentiler, dersin yeterliliğiyle ilgili beklentiler, dersin işlenme yöntemiyle ilgili beklentiler, derste işlenmesi gereken konularla ilgili beklentiler, dersi veren öğretim elemanından beklentiler değerlendirilmiştir. Araştırma verileri beşinci yarıyılda Yabancılara Türkçe Öğretimi dersini alan 80 Türkçe öğretmeni adayından dönem başında ve dönem sonunda toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formları kullanılmıştır. Türkçe öğretmeni adaylarına dönem başında uygulanan 7 maddelik form ile dönem sonunda uygulanan 5 maddelik formla veriler toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analiziyle incelemeye tabi tutulmuştur. Tablolara dönüştürülen bulguların betimsel bir şekilde yorumlanması yapılarak kodlar ve frekanslar karşılıklı olarak verilmiştir. Ayrıca öğrenci görüşlerinden örnekler konularak çalışma detaylandırılmıştır. Ortaya konan sonuçlar doğrultusunda Yabancılara Türkçe Öğretimi dersini alan Türkçe öğretmeni adaylarının bu derse ilişkin beklentilerinin genel olarak karşılandığı ve karşılanamayan beklentilerin ise ders saati azlığı ve Türkçe öğretim merkezlerinde uygulama yaptırılmamasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Keywords

Abstract

Since Turkish teachers, should be trained better to teach Turkish language to foreigners, ıt is important to examining expectations Turkish prospective teachers from this course at the beginning of the semester and status of meeting their expectations. In this study, relational survey model was used in order to determine the expectations of Turkish prospective teachers studying in Ataturk University from Turkish teaching course to foreigners and the status of meeting these expectations. In this context, they were evaluated expectations regarding the skills gained from the course of Teaching Turkish to Foreigners, expectation regarding the adequacy of the course, expectations regarding the teaching method of the course, expectation regarding the subjects covered by the course, expectations from the instructor teaching the course. Research data was collected both at the beginning and end of the semester from 80 Turkish prospective teachers who taking Teaching Turkish to Foreigners course at the 5th semester. In the study, interview forms developed by the researcher were used as data collection tools. Data was collected via 7-item form given at the beginning and 5-item form given at the end of the semester. Content analysis was used to analyze the data obtained. Codes and frequencies were provided correspondingly by interpreting findings converted into tables in an illustrative manner. In addition, the study was elaborated by adding some examples of views of the students. According to the results research, it has been determined that expectations of prospective teachers taking the course of Teaching Turkish to Foreigners are generally met; however, the expectations of the prospective teachers that are not fulfilled are mostly due to the lack of time allocated for the course and practices that were supposed to be performed in the Turkish teaching center.

Keywords


  • Açık, F. (2010). Türkçe öğretmeni yetiştirme programında mevcut alan derslerinin kültürel boyutu. TÜBAR, 27, 15-26.

  • Akış, İ. (2009). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili ana sorunlar. Dünyada Türkçe Öğretimi Sempozyumu Bildirileri, 8, 202-203.

  • Alyılmaz, C. (2010). Türkçe öğretiminin sorunları. Turkish Studies, 5(3), 728-749.

  • Barın, E. (2004). Yabancılara Türkçe öğretiminde ilkeler. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 1, 19-30.

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • Demirel, M. V. (2011). Türkçe üçüncü sınıf öğrencilerinin yabancılara Türkçe öğretimi dersine ilişkin görüşleri. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 31, 128-138.

  • Durukan, E. ve Maden, S. (2011). Türkçe öğretmeni adaylarının Türkçe öğretmenliği lisans programına yönelik görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(2), 555-566.

  • Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Er, O., Biçer, N. ve Bozkırlı, K. Ç. (2012). Yabancılara Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunların ilgili alan yazını ışığında değerlendirilmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 1(2), 51-69.

  • Göçer, A. (2009). Türkiye’de Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin uygulamalarına yönelik nitel bir araştırma. Dil Dergisi, 145, 28-47.

  • Güzel, A. (2003a). Eğitim fakültelerinde Türkçe öğretmenliği bölümünün kuruluşu ve hedefleri. TÜBAR, 13, 7-17.

  • Güzel, A. (2003b). Türkçenin eğitimi-öğretimi bölümlerinde kurulması gerekli görülen anabilim dalları hakkında yeni projelerimiz. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (Prof. Dr. A.B. Ercilasun Armağanı), 13, 63-86.

  • Güzel, A. (2010). Türkçe eğitimi bölümlerinde kurulması gerekli görülen ana bilim dalları. TÜBAR, 27, 371-383.

  • Karababa, C. ve Çalışkan, G. (2013). Teacher competencies in teaching Turkish as a foreign language. Social and Behavioral Sciences, 70, 1543-1551.

  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • Kuşçu, S. (2013). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde öğretmen bilişi ve öğrenci inanışları. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Kuşçu, S. (2014). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde öğretmen bilişi ve öğrenci inanışları. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, 1, 111-120.

  • Mcmillan, J. H. ve Schumacher, S. (2010). Research in education: Evidence-based inquiry (7th Edition). London: Pearson.

  • Meskill, C. (2002). Teaching and learning in real time: Media, technologies, and language acquisition. Houston: Athelstan.

  • Mete, F. (2012). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimine ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi. Dede Korkut Türk Dili ve Edebiyatları Araştırmaları Dergisi, 1(1), 102-125.

  • Mete, F. ve Asar, A. (2014). Üniversite programlarında yabancı dil olarak Türkçe öğretmeni alan yeterliklerinin araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Olarak Türkçe Araştırmaları Dergisi, 1, 121-141.

  • Mete, F. ve Gürsoy, Ü. (2013). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğretmen yeterliklerine ilişkin görüşler. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(3), 343-356.

  • Özkan, B. ve Şahbaz, N. K. (2011). Türkçe öğretmeni adaylarının alan derslerinin işlevselliğine yönelik görüşleri. Sakarya University Journal of Education, 1, 32-43.

  • Patton, M. Q. (2002). Qualitative research & evaluation methods. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

  • Şahin, Ç., Kurudayıoğlu, M., Tunçel, H. ve Abalı Öztürk, Y. (2013). Türkçe öğretmeni adaylarının lisans düzeyinde verilen yabancılara Türkçe öğretimi (ytö) dersine yönelik özyeterlik algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 1(2), 36-45.

  • TOBB Türkiye Eğitim Meclisi. (2013). Yabancı dil öğretimi. Ankara: TOBB. http://ydyo.comu.edu.tr/images/form/dosya/dosya_665298.pdf

  • Uçgun, D. (2013). Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi ana bilim dalı’nın gerekliliği üzerine bir değerlendirme. Turkish Studies, 8(9), 2487-2498.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yıldız, Ü. ve Tepeli, Y. (2014). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğretmen yeterlilikleri üzerine bir çalışma. International Journal of Language Academy, 2(4),

  • Yıldız, Ü. ve Tunçel, H. (2012). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve öneriler. Kılıç, A. ve Şahin, A. (Ed.), Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi (ss. 115-145). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics