Ortaokul 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonları

Author :  

Year-Number: 2020-33
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri/Türkçe Eğitimi
Number of pages: 240-247
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Okuma ve anlama süreci, okuma kaynağının kalitesi, okuma ortamı ve motivasyon gibi farklı değişkenlerden etkilenir. Motivasyon, bireyi harekete geçirip daha sonra bu hareketleri yönlendiren ve hareketlerin sonuca ulaşmasını sağlayan zihinsel bir faktördür. Araştırmada ön plana çıkan okuma motivasyonu öğrencinin okuma isteklerinin sınırlarını çizen ve bu becerinin devamlılığını sağlayan önemli bir kavramdır. Bu kavram öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmek için de önemlidir. Buradan hareketle araştırmada okuma becerisi kazanımına devam etmekte olan ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersi ders kitaplarında yer alan metinlere yönelik okuma motivasyon durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 7. ve 8. sınıfta okuyup Antalya il merkezinde eğitim alan toplamda 209 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, Aydemir ve Öztürk (2012) tarafından geliştirilen “Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği” ile elde edilmiştir. Ölçek her iki sınıfta yer alan öğrencilere aynı anda uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 21.0 paket program kullanılmıştır. Veri analizleri sonucunda, 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlere yönelik okuma motivasyonlarının 7. sınıf öğrencilerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetleri açısından aralarında anlamlı bir fark belirlenememiştir. Son olarak ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin anne ve babalarının mezun oldukları okullarla ilgili elde edilen sonuçlara bakıldığında eğitim seviyelerine göre okuma motivasyonu bağlamında aralarında anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür.

Keywords

Abstract

Reading and comprehension process is affected by different variables such as quality of reading source, reading atmosphere and motivation. Motivation is a mental factor that activates the individuals and then directs and enables them to achieve results. Reading motivation, which stands out in the research, is an important concept that draws the boundaries of the students' desire to read and maintains this skill. This concept is also important for improving students' reading skills. From this point of view, it was tried to determine the reading motivation levels of the middle school students who were in the acquisition stage of the reading skill for the texts in the Turkish course textbooks. The study group consisted of 209 7th and 8th grade students studying in Antalya city centre. The data were collected by using “Reading Motivation Scale for Texts” developed by Aydemir and Öztürk (2012). SPSS 21.0 package program was used to analyse the collected data. The scale was simultaneously administered to the students in both classes. According to the analysis results, it was found that reading motivations of 8th grade students on texts in Turkish course books were higher than 7th grade students. However, there is no significant difference in terms of the gender of the students participating in the research. Finally, it was found that there was no significant difference among students' reading motivations in terms of their educational levels when the results about the school the parents of7th and 8th grade students graduated.

Keywords


  • Akyol, H. (2010). Türkçe ilk okuma yazma öğretimi, Pegem Akademi Yayıncılık: Ankara.

  • Akyol, H. ve Yıldız, M. (2011). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma motivasyonu ve okuma alışkanlıkları arasındaki ilişki, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(31), ss.793 – 815.

  • Aydemir, Z. ve Öztürk, E. (2012). Metinlere yönelik okuma motivasyonu ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması, İlköğretim Online, 12(1), ss. 66 ‐ 76.

  • Bozkurt, M. ve Memiş, A. (2013). Beşinci sınıf öğrencilerinin üstbilişsel okuduğunu anlama farkındalığı ve okuma motivasyonları ile okuma düzeyleri arasındaki ilişki, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(3), ss. 147-160.

  • Deci, E. L. ve Ryan, R. M. (1985). Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. Plenum: New York.

  • Gambrell, Linda B. (2011). Seven rules of engagement what’s most ımportant to know about motivation to Read, The Reading Teacher, 65(3), ss. 172–178.

  • Guthrie, John T., Wigfield, A. ve Perencevich, K. C. (2004). Motivating reading comprehension, Lawrence Erlbaum: New Jersey.

  • Karasar, N. (2013). Bilimler araştırma yöntemi (25. bs.), Nobel Yayın Dağıtım: Ankara.

  • Katrancı, M. (2015). İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yazma ve kitap okuma motivasyonlarının incelenmesi, International Journal of Language Academy, 3(1), ss. 57 - 72.

  • Kılıç, A. ve Seven, S. (2002). Konu alanı ders kitabı incelemesi, Pegem A Yayıncılık: Ankara.

  • Kurnaz, H. ve Yıldız, N. (2015). Ortaokul öğrencilerinin okuma motivasyonlarının çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi, Turkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 19(3), ss. 53-70.

  • Majid, S. ve Tan, V. (2007). Understanding the reading habits of children in Singapore, Journal Educational Media & Library Sciences, 45(2), ss. 187-198.

  • Okur, B. (2017). İlkokul 4. Sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve okur öz algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniveritesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Yıldız, M. (2010). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma motivasyonu ve okuma alışkanlığı arasındaki ilişki (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Yıldız, M. (2013). İlköğretim 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonlarının incelenmesi, Education and Science, C.38 S.168, ss. 260 – 271.

  • Yılmaz, H. ve Çavaş Huyugüzel, P. (2007). Fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması, İlköğretim Online, C.6 S.3, ss. 430 - 440.

  • Wigfield, A. ve Guthrie, J. T. (1997). Relations of children's motivation for reading to the amount and breadth of their reading, Journal of Educational Psychology, C.89 S.3, ss. 420-432.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics