BELÇİKA’DAKİ TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Author :  

Year-Number: 2021-36
Yayımlanma Tarihi: 2021-03-06 00:04:24.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 240-262
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

1964 yılından itibaren geçici işçi olarak Belçika'da çalışmaya başlayan birinci kuşak Türklerin kalıcı işçi olmalarının sonrasında çocuklarının eğitim sorunu ortaya çıkmıştır ve bu sorun bugün dördüncü kuşağı bile etkileyen önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Türkçe ve Türk kültürü dersi (TTKD) Belçika Büyükelçiliği bünyesindeki Eğitim Müşavirliğine bağlı olarak verilmektedir. Bu ders, OLC [ d'Ouverture aux Langues et aux Cultures] (Dillere ve Kültürlere Açılım) anlaşması çerçevesinde verilmektedir. OLC anlaşması, Türkiye ve Brüksel-Valonya Federasyonu arasında imzalanan karşılıklı bir dil ve kültür anlaşmasıdır. Belçika'daki TTKD ile ilgili yaşanan sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini belirlemek amacıyla Türkçe ve Türk kültürü dersi öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Bu araştırmada nitel araştırmanın fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen 10 katılımcıya ait veriler içerik analiziyle çözümlenmiş ve kategorilere ayrılmıştır. TTKD ile ilgili yaşanan sorunlar şunlardır: ders saatinden kaynaklanan, ders programı ve materyallerinden kaynaklanan, sınıf ortamıyla ilgili yaşanan, velilerin TTKD'ye bakış açısından kaynaklanan, kültür derslerinde dini konuların olmasından kaynaklanan ve öğretmenlerin iş yükünden kaynaklanan sorunlardır. Öğretmenlerin sorunlara sunduğu öneriler şunlardır: yasal düzenlemelerden kaynaklı sorunlara öneriler, TTKD programı ve materyallerinden kaynaklı sorunlara öneriler, TTKD öğretmenlerinden kaynaklı sorunlara öneriler, sınıf ortamıyla ilgili sorunlara öneriler, birleştirilmiş sınıflardan kaynaklı sorunlara öneriler, derneklere yönelik öneriler ve TTKD'nin toplumun tümüne entegre edilmesine yönelik önerilerdir. 

Keywords

Abstract

As of 1964, education problem of children of first Turkish generation starting to work in Belgium as temporary employee has showed up after Turkish people has become permanent employees. This problem has continues to be a serious problem even today affecting fourth generation. Turkish and Turkish culture course (TTCC) is given under the office of Education Counselor within the body of Belgium Embassy of Turkey. This Lecture has been given within the frame of OLC (Openess to Languages and Cultures) agreement. OLC is language and culture agreement signed mutually between Turkish and Brussels- Valonya Federation. The aim of this study is to find out views of teachers, teaching lesson of Turkish and Turkish culture course in Belgium to determine problems of TTCC and solution offers of those problems. In this study, phenomenological model of qualitative research is used. Views of teacher are taken through semi-structured interviews forming open-ended questions. Data of 10 participants obtained froms interviews are resolved content analysis and assigned to categories. The problems related to TTCC are; problem arising from course hours, schedule and course materials, problems in relation with classroom environment, problems arising from aspect of parents to TTCC and TTCC teachers, problems of because of making education in combined classes, problems of school, problems stemming from that TTCC has not formal assessment, problems arising from aspects of students to TTCC, problems because of existence of religious topics in culture lectures and problems arising from work load of teachers. The solutions offered by teachers are as follows: suggestions for problems arising from legal regulations, suggestions for problems stemming from TTCC program and materials, proposals for problems arising out of TTCC teachers, suggestions for problems of classroom environment, suggestions of problems for combined classes, suggestions for associations and suggestions for integration of TTCC to whole society.

 

Keywords


  • Arıci, B. ve Kırkkılıç, H. A. (2017). Yurt dışında görev yapan Türkçe ve Türk kültürü öğretmenlerinin Türkçe ve Türk kültürü derslerine ilişkin görüşleri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(41), 480-500.

  • Aytekin, H. (2010). Belçika’da Türkçe’nin öğretimi, mevcut uygulamalar, sorunlar ve çözüm önerileri. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi ve Öğretmenliği Çalıştayı Kitabı. Marmaris, Türkiye.

  • Cemiloğlu, İ. ve Şen, Ü. (2012). Belçika’da yaşayan Türk çocuklarının demografik özelliklerine göre Türkçeye yönelik tutumları. Journal of World of Turks, 4(2), 726.

  • Çelik, N. (2018). Türk kökenli öğrencilere yönelik İsveç’te verilen ana dili eğitimine dair öğrenci, öğretmen ve veli görüşleri (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Çiçek, M. (2010). Türkçenin yabancılara öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Fransa örneği. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi ve Öğretmenliği Çalıştayı Kitabı (44-48). Marmaris, Türkiye.

  • Çitak, Z. (2010). Religion, ethnicity and transnationalism: Turkish Islam in Belgium. Journal of Church and State, 53(2), 222-242.

  • Demirbaş, H. (2014). Eğitim-kültür açısından Avrupa’daki Türk çocukları sorunlar ve çözümler (1. Baskı). Ankara: Nobel Akademi.

  • Dillere ve Kültürlere Açılım Programı Belçika Fransız Topluluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Arasında Ortaklık Şartı 2012-2017. (2012).

  • Ekmekçi, V. (2012). Belçika’da Türkçe öğretimi ve karşılaşılan temel sorunlar (Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

  • Güzel, A. (2010). İki dillilere Türkçe öğretimi (Almanya örneği). Ankara: Vizyon Yayınevi.

  • Irmak, Y. (2016). Belçika'da Türkçe öğretiminin sorunları ve Türkçe ve Türk kültürü ders kitaplarına eleştirel bir yaklaşım. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(12), 301-312.

  • Karababa, Z. C. ve Karagül S. (2014) Yurt dışındaki Türklere Türkçe öğretenlerin sınıf içi uygulamalara yönelik görüşleri. Millî Eğitim Dergisi, 44(204), 155-166.

  • Karanfil, H. İ. (2010). İngiltere’de Türkçe eğitim ve öğretimi. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi ve Öğretmenliği Çalıştayı Kitabı. Marmaris, Türkiye.

  • Mandin, J. (2014). An overview of integration policies in Belgium, INTERACT RR 2014/20, Robert Schuman Centre for Advanced Studies. San Domenico di Fiesole (FI): European University Institute. http://cadmus.eui.eu/ bitstream/handle/1814/33133/INTERACT-RR-2014%20%2020.pdf?sequence=1

  • Millî Eğitim Bakanlığı. (2010). Türkçe ve Türk kültürü öğretmen kılavuz kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

  • Öztürk, H. (2001). Belçika’da ve Türkiye’de zorunlu eğitim. Ankara: Nobel Yayınları.

  • Paul, R. ve Norbury, C. F. (2012). Language disorders from infancy through adolescence: Listening, speaking. reading, writing, and communicating (4th Edt.). Elsevier.

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi. (2009). Belçika raporu. Ankara. https://www.tbmm.gov .tr/komisyon/insanhaklari/belge/Belcika_Raporu.pdf ,

  • Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı. (2018). Güçlü yarınlar için 2023 eğitim vizyonu. http://2023vizyonu.meb.gov.tr/

  • Uluçam-Wegmann, A. I. (2008). Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli, iki dilli çocuk ve gençlerle yapılacak Türkçe anadili derslerine yönelik birtakım öneriler. Erciyes Üniversitesi I. Uluslararası Avrupalı Türkler Kongresi “Eğitim ve Kültür” Bildiriler Kitabı Cilt I (331-343). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.

  • Wets, J. (2006). The Turkish community in Austria and Belgium: the challenge of ıntegration. Turkish Studies. 7(1), 85 -100.

  • Yanaşmayan, Z. (2010). Role of Turkish Islamic organizations in Belgium: The strategies of Diyanet and Millî Görüş. Insight Turkey, 12(1), 139, 139-161.

  • Yaylacı, F. (2008). Belçikalı ve Türk eğitimcilerle velilerin Türkçe ve Türk kültürü derslerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. 1.Uluslararası Avrupalı Türkler Kongresi “Eğitim ve Kültür” Kitabı. Cilt: 1 (236-252). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (10. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yıldız, C. (2012). Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçe öğretimi (Almanya örneği). Ankara: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı.

  • Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. (2013). Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalar çalıştayı sonuç raporu (Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Türkiye). http://abdisdb.aile.gov.tr/data/541fe3d5369dc321142d73c3/ RAPOR.pdf

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics