Yabancılara Türkçe Öğretimi Alanındaki Araştırma Eğilimleri

Author :  

Year-Number: 2019-29
Language : null
Konu : Yabancılara Türkçe öğretimi
Number of pages: 22-41
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılan lisansüstü düzeydeki araştırmalara ilişkin eğilimlerin belirlenmesidir. Doküman incelemesi yöntemiyle oluşturulan araştırmada verilerin elde edilmesinde amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. YÖK (Ulusal Tez Merkezi) veri tabanında yapılan tarama sonucunda elde edilen veriler “Yayın Sınıflama Formu” kullanılarak betimsel analiz oluyla değerlendirilmiştir. Bu form aracılığıyla lisansüstü araştırmalar yıl, yöntemi ve deseni veri toplama araçları, veri toplama sayısı, örneklem özellikleri, veri analiz yöntemleri açısından incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda veriler, formda belirlenen temalar çerçevesinde sınıflandırılarak tablo ve grafiklerle gösterilerek elde edilen sonuçlar yüzde ve frekansa dayalı olarak yorumlanıp sunulmuştur. Araştırma sonucunda yabancılara Türkçe öğretimi alanındaki araştırmalarda son yıllarda ciddi bir artış gözlendiği tespit edilmiştir. Ayrıca bu alandaki araştırmaların yüksek lisans düzeyinde yoğunlaştığı, çoğunlukla amaçlı örneklem yöntemi kullanıldığı ve karma düzeydeki araştırmaların sınırlı sayıda olduğu tespit edilmiştir. Kadim bir dil olan Türkçenin öğretiminde sadece nicel ya da nitel değil disiplinlerarası çok değişkenli araştırmalara ihtiyaç olduğu söylenebilir.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to determine the trends related to the field of teaching Turkish to foreigners at the graduate level. A purposeful sampling method has been used to obtain the data in the research created by the document review design. The data obtained as a result of the screening the thesis centre in the Turkish Council of Higher Education (YÖK) database were evaluated through descriptive analysis using “Publication Classification Form”. Through this form, the graduate research were examined in terms of year, method and design, data collection tools, number of data collection, sampling characteristics, and data analysis methods. As a result of this examination, the data were classified within the frame of the themes specified in the form and shown on tables and graphs, and the obtained results were interpreted and presented based on the percentage and frequency. As a result of the research, it has been found that researches in the field of teaching Turkish to foreigners have increased significantly in recent years. In addition, it has been determined that the researches in this field are concentrated at the graduate level, mostly purposeful sampling method is used and mixed studies are limited in number. It can be said that interdisciplinary multivariate research is needed not only quantitatively or qualitatively in teaching Turkish as an ancient language.

Keywords


  • Altunkaya, H., & Erdem, İ. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin okuma kaygıları ve okuduğunu anlama becerileri. Sakarya University Journal of Education, 7(1), 59-77.

  • Baş, F., & Sağırlı, M. Ö. (2017). Türkiye’de eğitim alanında üstbiliş odaklı yapılan makalelere yönelik bir içerik analizi. Eğitim ve Bilim, 42(192), 1-33.

  • Biçer, N. (2017). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında yayınlanan makaleler üzerine bir analiz çalışması. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27), 236-247.

  • Bozkurt, B., & Uzun, N. (2015). Türkçenin eğitimi-öğretimine ilişkin bir alan yazını değerlendirmesi: Uluslararası bilimsel toplantılarda eğilimler/yönelimler. Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 1(2), 1-15.

  • Büyükikiz, K. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(25), 203-213.

  • Condrad, C. F., & Serlin, R. C. (2011). Research education. USA: SAGE Publications.

  • Çevirme, H., & Koçak, S. (2017). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde 2015-2017 yılları arasında yapılan akademik makalelerdeki eğilimler.

  • Çelebi, M. D. (2006). Türkiye’de anadili eğitimi ve yabancı dil öğretimi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(21), 285-307.

  • Demir, K., & Özdemir, A. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanındaki bilimsel makalelere bakış. Turkish Studies, 12(14), 105-120.

  • Ercan, A. N. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi üzerine yapılmış lisansüstü tezlerin çeşitli değişkenler açısından analizi. 7. Uluslararası Türkçenin Eğitimi Öğretimi Kurultayı, 19-21 Haziran, Muğla.

  • Erdem, İ. (2009). Yabancılara Türkçe öğretimiyle ilgili bir kaynakça denemesi. Turkish Studies, 4(3), 888-937.

  • Göçer, A., & Moğul, S. (2011). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili çalışmalara genel bir bakış. Turkish Studies, 6(3), 797-810.

  • Göçer, A., Tabak, G., & Coşkun, A. (2012). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Kaynakçası. TÜBAR, 32, 73-126.

  • Göçer, A., Çaylı, C., & Çavuş, S. (2016). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimiyle ilgili kaynakça denemelerine kesitsel bir katkı: 2013-2015 yılları. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Dergisi, 1(1), 19-85.

  • İşcan, A. (2014). Yabancı dil öğretimi ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin tarihçesi. A. Şahin (Ed.), Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kuramlar-yaklaşımlar-etkinlikler içinde (s. 3-28). Ankara: Pegem Akademi.

  • Kahriman, R., Dağtaş, A., Çapoğlu, E., & Ateşal, Z. (2013). Yabancılara Türkçe öğretimi kaynakçası. TÜRÜK, 1, 80-132.

  • Karasar, N. (2005). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • Melanlıoğlu, D., & Demir, T. (2013). Türkçe öğrenen yabancılar için konuşma kaygısı ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(3), 389-404.

  • Mert, O. (2002). Türkçe’nin eğitim ve öğretimi üzerine bir bibliyografya denemesi. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 19, 349-381.

  • Şen, Ü., & Boylu, E. (2017). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlere yönelik yazma kaygısı ölçeğinin geliştirilmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 6(2), 1122-1132.

  • Türkben, T. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında yapılan lisansüstü çalışmaların değerlendirilmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE)

  • Ozan, C., & Köse, E. (2014). Eğitim programları ve öğretim alanındaki araştırma eğilimleri. Sakarya University Journal of Education, 4(1), 116-136.

  • Sönmez, V., & Alacapınar, F. G. (2011). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Sözbilir, M., & Kutu, H. (2008). Development and Current Status of Science Education Research in Turkey. Essays in Education [Special issue], 1-22.

  • Sözbilir, M., Güler, G., & Çiltaş, A. (2012). Türkiye’de matematik eğitimi araştırmaları: Bir içerik analizi çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(1), 565-580.

  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yıldırım F., & Tüfekçioğlu, B. (Ed.). (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kuramlar- yöntemler- beceriler- uygulamalar. Ankara: Pegem Akedemi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics