Duygusal Zekâ Ölçeğini Türkçeye Uyarlama Çalışması

Author :  

Year-Number: 2019-29
Yayımlanma Tarihi: 2019-10-03 00:22:18.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 234-251
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı Tauck Family Foundation ve Child Trends (2014) tarafından geliştirilen Duygusal Zekâ Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanmasıdır. Ölçek ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine, öğrencilerinin duygusal yeterlilik düzeylerini ölçerek başarılarını artırmak amacıyla geliştirilmiştir. Orijinal formu İngilizce olan ölçek 14 madde ve dört faktörden oluşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle ölçeğin dil ve alan uzmanları tarafından çevirileri yapılmış ve elde edilen Türkçe forma uzman görüşleri doğrultusunda son hâli verilmiştir. Öğretmen ve öğrenci olmak üzere iki ayrı formu olan ölçeğin, bu çalışmada, 14 soruluk ve dört boyutlu öğrenci formu kullanılmıştır. Pilot çalışma 47 öğrenci ile yürütülmüştür. Pilot çalışma sonrası 8.madde çıkarılmış ve ölçek üç boyutlu olarak uyarlanmıştır. Ölçekte ortaya çıkan boyutlar “kendini kontrol etme”, “akademik yeterlilik ve kararlılık”, “görev ve hedef odaklılık” olarak adlandırılmıştır. Asıl uygulamada çalışma grubunu toplam 380 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin ilk boyutu için güvenirlik katsayısı (Cronbach’s Alpha) α=0,828; ikinci boyutu için 0,897 ve üçüncü boyutu için 0,893 olarak hesap edilmiştir. Ölçeğin geneli için ise güvenirlik katsayısı α=0,943 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin ilk boyuta ilişkin duygusal zekâ düzeyleri orta iken sonraki iki boyuta ilişkin zekâ düzeyleri ise yüksek olarak bulunmuştur. Öğrencilerin genel duygusal zekâ düzeyleri de yüksek düzeyde bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin Türkçe formunun bu araştırma grubu için geçerli ve güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır.

Keywords

Abstract

Abstract The purpose of this study is to adapt the Emotional Intelligence Scale developed by Tauck Family Foundation and Child Trends (2014) into Turkish. The scale was developed for primary and secondary school teachers to increase their students' achievement by measuring their emotional competence levels. The original form of the scale consists of 14 items and four factors. In this study, firstly, the scale was translated by language and department experts, and the Turkish form was finalized according to expert opinions. In this study, which has two separate forms as teacher and student, 14-question and four-dimensional student form was used. The pilot study was conducted with 47 students. After the pilot study, item 8 was removed and the scale was adapted to three dimensions. The dimensions that emerged in the scale were called “self-control”, “academic competence and determination”, “task and goal-oriented”. In actual practice, the study group consists of 380 students. The reliability coefficient for the first dimension of the scale α = 0.828; 0.897 for the second dimension and 0.893 for the third dimension. The reliability coefficient for the overall scale was α = 0.943. While the emotional intelligence levels of the first dimension were moderate, the intelligence levels of the next two dimensions were found to be high. The general emotional intelligence levels of the students were also found to be high. As a result of the analyzes, it was found that the Turkish version of the scale was valid and reliable for this research group.

Keywords


  • Acar F. (2002) Duygusal zeka ve liderlik. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,12:53-68.

  • Arlı, D., Altunay E., Yalçınkaya M., (2011). Öğretmen adaylarında duygusal zeka, problem çözme ve akademik başarı ilişkisi. Akademik Bakış Dergisi. http://www.akademikbakis.org

  • Büyüköztürk, Ş. (2004). Veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (7. baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Byrne, B. M. (1989). A primer of lisrel: Basic application sand programming for confirmatory factoranalytic models. New York: Springer-Verlag

  • Gerrig R.,Zimbardo P. ( 2017 ) Psychologyand life, Ankara: Nobel Yayıncılık

  • Goleman, D.(2016), Duygusal zekâ. İstanbul: Varlık Yayınları.

  • İşmen, E.(2001) Duygusal zeka ve problem çözme, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 13 :111-124.

  • Jawlik, A.A. (2016). Statisticsfrom A to Z. New Jersey, John Wiley&Sons, Inc.

  • Jöreskog, K. G. & Sörbom, D. (1979). Advances in factor analysis and structural equation models. New York: University Press of America.

  • Karadağ, Ö.(2012) Duygusal zekâ açısından Türkçe dersi öğretim programı (6, 7, 8. sınıflar) Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(20): 567

  • Kocabaş, A. (2007). Duygusal zekâ ve köy enstitüleri: yeniden imece eğitim- Bilim- Sanat-Kültür Dergisi, 16, 30-33.

  • Köksal, A. (2003). Ergenlerde duygusal zekâ ile karar verme stratejileri arasındaki ilişki. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.

  • Leech, N.L. (2005). SPSS for intermediate statistics: use and interpretation. London: Lawrance Erlbaum Associates Publishers.

  • Mammadov E. ve Keser E. ( 2016 ),Duygusal zekâ ile akademik başarı ilişkisi: turizm lisans öğrencileri üzerinde bir araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 13 (3), 2016, 85-101.

  • Metin, M. (2014). Kuramdan uygulamaya eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık

  • Özdemir, A. Y. ve Özdemir, A. (2007). Duygusal zeka ve çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi: üniversitede çalışan akademik ve idaripersonel üzerine uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (18), 393

  • Sipahi, B.,Yurtkoru, E. S., ve Çinko, M. (2006). Sosyal bilimlerde spss ile veri analizi. İstanbul: Beta Yayıncılık.

  • Tabachnick, B. G. &Fidell, L. S. (2013). Using multivariatestatistics (6th edition). Boston, MA: Pearson

  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yilmaz E. ve Deniz M.(2004) Üniversite öğrencilerinde duygusal zekâ ve stresle başa çıkma stilleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3( 25)

  • Yurdakavuştu, Y.(2012). İlköğretim öğrencilerinde duygusal zeka ve sosyal beceri düzeyi. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. İzmir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics