BELARUSLU BİREYLERİN YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİFLERİNİN BELİRLENMESİ

Author :  

Year-Number: 2022-41
Yayımlanma Tarihi: 2022-06-05 21:08:13.0
Language : Türkçe
Konu : Yabancı Dil Eğitimi
Number of pages: 89-97
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Motif, insanın herhangi bir davranışı yapma sürecinde onu iten, teşvik eden ve motivasyonun da zeminini hazırlayan bir kavramdır. Yabancı ve yeni bir dili öğrenen bireylerin, öğrenecekleri hedef dile yönelik onları teşvik eden, güdüleyen motiflerinin bilinmesi, öğrenme başarısı ve öğrenme devamlılığı açısından önemli bir faktör olarak öğrenme sürecini doğrudan etkilemektedir. Motifler, motivasyonunun da zeminini hazırladığından görmezden gelinmemesi gereken bir boyuttur. Bu çalışmanın amacı, Belaruslu bireylerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motiflerini belirlemektir. Bu kapsamda, Belaruslu bireylerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motiflerinin saptanmasında nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. “Neden Türkçe öğreniyorsunuz?” açık uçlu sorusu sorulmuş ve verilen cevaplar betimsel analiz tekniği ile işleme alınarak motifler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın bulguları incelendiğinde, Belaruslu bireylerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik “Eğitim motifi ve Sosyal motif” olmak üzere iki ana motifleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca eğitim motifi için; zorunlu ders, dil öğrenme isteği, lisansüstü eğitim isteği alt motifler belirlenirken, sosyal ana motifi için ise; evlilik isteği, aile bağlamı, taşınma ve göç isteği, aile bağlamı ve taşınma, iş isteği, iş isteği ve evlilik isteği alt motifleri tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre Belaruslu bireylerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motiflerinin daha çok sosyal ana motifin alt motifleri olan “Taşınma ve Göç İsteği” ile “Aile Bağlamı” motiflerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Motive is a concept that pushes and encourages a person in the process of doing any behavior and prepares the ground for motivation. Knowing the motives that encourage and motivate individuals to learn a foreign language directly affects the learning process and is an important factor for learning success and its continuity. Motives are a dimension that should not be ignored, as they also form the basis for motivation.This study aims to determine the motives of Belarusians to learn Turkish as a foreign language. A qualitative research method was used to determine the motives of Belarusians to learn Turkish as a foreign language. To determine motives, an open-ended question Why do you learn Turkish? was asked, and the answers were analyzed with the descriptive analysis technique. According to the results of the study, it was found that Belarusians have two main motives for learning Turkish as a foreign language; the educational motive and the social motive. Sub-motives were also revealed in connection with education and main social motives. In this context, the main motive of education has the sub-motives; compulsory course, wish to learn a language, and wish for further education. The main social motive has the sub-motives; wish for marriage, family context, wish to move and migrate, family context and moving, wish for a career, wish for a career, and wish for marriage. According to the study results, Belarusians' motives to learn Turkish as a foreign language are mainly concentrated in the sub-motives “wish to move and migrate” and “family context” of the main social motive.

Keywords


  • Akarçay, A. (2021). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin dil ihtiyaç analizi: TÖMER örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Antalya.

  • Arslan, M. ve Gürsoy, A. (2008). Rol yapma ve drama etkinlikleriyle yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyonun sağlanması. Ege Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (2), 109

  • Balaban, A. (2014). Arnavutluk’ta Türkçe öğretimi ve Arnavutların Türkçe öğrenme sebepleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (33), 625-634.

  • Barın, E. (2008). Yabancılara Türkçenin öğretiminde motivasyonun önemi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7, 135-143.

  • Biçer, N. (2016). Yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyona ilişkin öğrenci görüşleri ve sınıf içi gözlemler. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4 (1), 84-99.

  • Boylu, E. ve Çangal, Ö. (2014). Yabancılara Türkçe öğretiminde dil ihtiyaç analizi: İran örneği. International Journal of Language Academy, 2 (4), 127-151.

  • Çalışkan, N. ve Bayraktar, S. (2012, Eylül). Yabancılara Türkçe öğretimi konusunda bir ihtiyaç analizi: Kahire yunus emre türk kültür merkezi örneği. VII. Uluslararası Türk Dil Kurultayında Sunulan Bildiri, Ankara.

  • Çalışkan, N. ve Çangal, Ö. (2013). Yabancılara Türkçe öğretiminde dil ihtiyaç analizi: Bosna Hersek örneği. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (2), 310 - 334.

  • Çetin, M. (2014). Yabancılara Türkçe öğretiminde motivasyon amaçlı video kullanımı. Turkophone, 1 (2), 34 - 45.

  • Demirtaş, S. (2005). Çalışma yaşamında motivasyonun önemi ve teşvik araçlarının yeri (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Farzan, E. (2019). Afganistan’da Türkçe Öğrenen Öğrencilere Yönelik Dil İhtiyaç Analizi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

  • Dündar, S. A. ve Çocuk, H. E. (2019). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde okuma motivasyonu ölçeğinin geliştirilmesi: güvenirlik ve geçerlik çalışması. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 7 (4), 401- 411.

  • Gürbüz, R. ve Güleç, İ. (2016). Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerin Türkçeye ilişkin görüşleri: Sakarya üniversitesi örneği. Sakarya University Journal of Education, 6 (2), 141-153.

  • Heckhausen, H. (1977). Motivation: kognitionspsychologische aufspaltung eines summarischen konstruktes. Psychologische Rundschau, 28, 175-189.

  • İşigüzel, B. (2013). Almanca öğretmen adaylarının alman diline yönelik motivasyon düzeylerinin saptanması. Electronic Turkish Studies, 8 (12), 607- 614.

  • Ivannikov, V. A. (2015). A generation of activity and the problem of motivation. Moscow University Psychology Bulletin, 2, 15 - 22.

  • Jilta, G. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğrenene yönelik dil ihtiyaç analizi: Kosova örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Mihnaj, M. (2021). Yabancı dil olarak ve ikinci dil olarak Türkçe öğretiminin ihtiyaç analizi: Hindistan örneği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Ankara.

  • Orhan, D. (2019). İsveç`te yabancı dil olarak Türkçe öğrenen yetişkinlerin dil ihtiyaçları analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Başkent Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Sevim, O. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motivasyon: bir ölçek geliştirme çalışması, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, (65), 567- 586.

  • Tok, M. ve Yıgın, M. (2013). Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenme nedenlerine ilişkin bir durum çalışması, Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, 2 (8), 132 -147.

  • Tuncel, H. (2014). Yabancı dil olarak Türkçeye yönelik motivasyon algısı. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (28), 177-198.

  • Yiğit, M. (2021). Saraybosna yunus emre enstitüsündeki kursiyerlerin Türkiye algısı ve Türkçe öğrenme sebepleri, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1), 207- 216.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics