YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİ̇Mİ̇NDE “YENİ̇ İSTANBUL” A2 Kİ̇TABININ ÇOĞUL KÜLTÜRLÜ YETKİ̇NLİ̇KLER AÇISINDAN İNCELENMESİ̇

Author :  

Year-Number: 2024-51
Yayımlanma Tarihi: 2024-08-19 23:25:52.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 235-247
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan “Yeni İstanbul” kitabındaki etkinlikler, çoğul kültürlü yetkinlikler açısından incelenmiştir. Bu amaçla incelenmek üzere A2 seviyesindeki kitap seçilmiştir. Çoğul kültürlü yetkinlikler, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni 2020 güncellemesinde tanımlayıcısı yapılan alanlardan biridir. Yabancı dil öğretiminde ortak bir çerçeve metin sunması açısından D-AOBM 2020 büyük bir önem taşımaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. “Yeni İstanbul” A2 ders kitabındaki etkinlikler, içerik analizi tekniği ile incelenmiştir. Çoğul kültürlü yetkinlikler ile ilgili başlıklandırmalar, D-AOBM 2020 “çoğul kültürlü yetkinlikler” A2 tanımlayıcılarından hareketle araştırmacılar tarafından oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda en çok “günlük ifadeler” başlığı altında (f=61) veri tespit edilmiştir. Bunun ardından “başka bir kültürdeki kişilerle iletişim kurma (f=19) ile ilgili etkinlik/görevler saptanmıştır. Temel kültürel gelenekleri tanıma ile ilgili ise selamlaşma, vedalaşma, teşekkür ve özür dileme başlıkları oluşturulmuş; bu başlıklara dair de selamlaşma (f=11), vedalaşma (f=5), teşekkür (f=9) ve özür dileme ile ilgili (f=2) etkinlik/göreve ulaşılmıştır. Çoğul kültürlü yetkinliklere ilişkin en az veri, özür dileme başlığına aittir. Araştırma ile birlikte Yeni İstanbul A2 ders kitabının D-AOBM 2020 çoğul kültürlü yetkinlikler noktasında dil kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap veren yenilikçi bir yaklaşımla oluşturulduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Çoğul kültürlü yetkinliklerin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde büyük bir önem taşıdığı göz önüne alındığında “Yeni İstanbul” A2 kitabının bu hususta yeterlilik gösterdiği rahatlıkla söylenebilir.

Keywords

Abstract

This study examines the activities in the book “Yeni Istanbul'' used in teaching Turkish to foreigners regarding multicultural competencies. For this purpose, the A2 language level is chosen to be examined. Multicultural competencies are one of the areas defined in the 2020 update of the Common European Framework of Reference for Languages. CEFR 2020 is crucial in providing a standard framework text in foreign language teaching. Document analysis, one of the qualitative research methods, is used in the study. The activities in the “Yeni Istanbul'' A2 textbook are examined with the content analysis technique. Titles related to multicultural competencies are created by researchers based on the CEFR 2020 “multicultural competencies'' A2 descriptors. As a result of the research, most data are found under the heading of “daily expressions'' (f = 61). Following this, activities/tasks related to “communicating with people in another culture” (f=19) are identified. Regarding recognizing basic cultural traditions, greetings, farewells, thanks, and apologies are created. Regarding these topics, activities/tasks related to greeting (f=11), farewell (f=5), thanking (f=9) and apology (f=2) are achieved. The most minor data regarding multicultural competencies belongs to the disability heading. The research revealed that the book “Yeni Istanbul” A2 was created with an innovative approach that responds to the needs of language users in terms of multicultural competencies. Considering that multicultural competencies are of great importance in teaching Turkish as a foreign language, it can easily be said that the “Yeni Istanbul” series demonstrates sufficiency in this regard.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics