ÖĞRENCİLERİN DİNLEME VE KONUŞMA BECERİLERİNİN UYGULAMALI SINAVLARLA ÖLÇÜLÜP DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Author :  

Year-Number: 2024-51
Yayımlanma Tarihi: 2024-08-05 22:12:57.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 120-144
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğretmenlerinin ortaokullarda öğrencilerin dinleme ve konuşma becerilerinin ölçülüp değerlendirilmesine yönelik görüş ve uygulamalarını değerlendirerek bir durum tespiti yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından amaçlı örnekleme yoluyla oluşturulan çalışma grubundaki katılımcılarla görüşmeler yapılmıştır. Bunun yanında katılımcıların ilgili beceriler için yaptıkları uygulamalı sınavlarında kullandıkları dokümanlar da toplanarak içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Araştırma ile elde edilen bulgulara göre, araştırmaya dâhil edilen öğretmenler, dinleme ve konuşma becerilerin gelişim durumlarının ölçülüp değerlendirilmesinin öğrencilerin beceri gelişimine katkısı açısından oldukça önemli olduğunu düşünmektedirler ancak yapılan bu değişikliğin ani olması, zihinlerde olgunlaştırılmadan ve öğretmenlerin eğitsel hazırbulunuşluğu sağlanmadan uygulamaya geçirilmesini ise üzerinde durulması gereken bir durum olarak değerlendirmektedirler. Dinleme ve konuşma becerilerinin uygulamalı sınavlarla değerlendirilmesi uygulamalarının öğrencilerde görülen tutum, davranış, yaklaşım ve tepkileri ile sınava katılım durumları konusunda sadece iki katılımcının olumlu, araştırmaya dâhil edilen katılımcıların çoğunluğunun ise sınavın öğrenciler üzerinde telaş, heyecan, kaygı, korku, olumsuz tutum vb. olumsuz durum oluşturduğunu dile getirmişlerdir. Katılımcıların dile getirdikleri görüşleri arasında; test çözme, akademik başarının aşırı önemsenmesi ve sınav odaklı öğretim, dinleme ve konuşma becerilerinin müstakil seçmeli ders olması, öğretmen yetiştirme (meslek öncesi öğretmen eğitimi) ve geliştirme (hizmet içi öğretmen eğitimi) gibi önemli unsurları vurgulu bir şekilde dile getirmiştirler. Araştırma sonucunda; Bakanlıkça yapılan düzenlemenin zorluk yaşanmadan ve amaca hizmet edecek şekilde uygulanabilmesi için ilgili becerilerinin değerlendirilmesine yönelik hazırlayıcı eğitimlerin planlanması, konuşma ve dinleme becerilerinin uygulamalı sınavlarla değerlendirilmesine yönelik olarak öğretmenlerin ölçek hazırlama, sınav uygulamaları, değerlendirme vb. konularda hizmet içi eğitimlere alınarak sürecin yönetiminin gerektirdiği eğitsel hazırbulunuşluklarının sağlanması gibi birtakım önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to make a situation assessment by evaluating the opinions and practices of Turkish teachers regarding the measurement and evaluation of students' listening and speaking skills in secondary schools. For this purpose, interviews were conducted with the participants in the study group, which was formed through purposive sampling among teachers working in educational institutions affiliated with the Ministry of National Education. In addition, the documents used by the participants in their practical exams for the relevant skills were also collected and examined with content analysis techniques. According to the findings, the teachers included in the research think that measuring and evaluating the development of listening and speaking skills is very important in terms of contributing to students' skill development. They consider it as a situation that needs to be emphasized, the suddenness of this change and the fact that it was put into practice without maturing in the minds and without ensuring the educational readiness of teachers. Among the views expressed by the participants, test solving, over-emphasis on academic achievement, and exam-oriented teaching, listening and speaking skills being an independent elective course, teacher training (pre-vocational teacher training), and teacher development (in-service teacher training) were the most emphasized. As a result of the research, some recommendations have been made for preparatory training should be planned for the assessment of the relevant skills in order to implement the regulation made by the Ministry without any difficulties and in a way to serves the purpose and to assess speaking and listening skills with practical exams, in-service training for teachers on scale preparation, exam applications, evaluation, etc., and to ensure their educational readiness required by the management of the process.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics